In primul rand, cei care vor sa construiasca o mobila din paleti (sau europaleti) trebuie sa aiba in vedere ca elementele unui palet sunt rezultatul unei taieri primare ceea ce inseamna ca paletii sunt facuti din cherestea bruta, nefinisata, negeluita, nerindeluita iar paletii pot avea aschii, denivelari, rizuri, noduri aparente sau partial aparente, scanduri cu gauri, colturi s.a.m.d..

Spre deosebire de industria mobilei, unde se face taiere secundara (de finete), in industria paletilor se face taiere primara intrucat in cazul paletilor nu este nevoie ca lemnul sa fie finisat ca in cazul mobilei, aici fiind vorba de depozitarea si transportul marfurilor in siguranta si nu de aspect sau calitate a finisajelor.

Astfel, daca doriti ca din niste paleti noi sau second hand sa asamblati o mobila frunoasa, va sugeram sa va folositi de uneltele necesare pentru a gelui (rindelui) lemnul. Uneltele necesare rindeluirei lemnului de obicei se gasesc in magazinele specilizare sau in supermarketuri in sectiunea de unelte atat spre vanzare dar si de cele mai multe ori spre inchiriere. 

De asemenea, unii paleti au colturile taiate (tesite) in timp ce altii nu. In cazul mobilei din paleti va sfatuim sa le tesiti (sa le retezati) colturile astfel ca obtineti o mobila din paleti "mai putin dureroasa", mai prietenoasa cu hainele sau incaltarile (care se pot deteriora prin agatare sau lovire in acele colturi) precum si mai frumoasa (noi cei din domeniu va garantam ca paletii cu colturile tesite sunt mai astectuoasi dacat cei fara).

Un alt aspect important tine de vopsirea sau nu a paletilor pentru mobila. In acest caz lucrurile sunt destul de simple si iata care este parerea noastra: in cazul in care paletii sunt noi sau aproape noi, lemnul din paleti este sanatos si aspectuos iar paletii sunt facuti din esenta tare, din foioase (fag, stejar, palin, mesteacan, cer etc.) se recomanda lacuirea paletilor. Astfel veti pastra aspectul si frumusetea naturala a lemnului brut, paletii isi vor pastra originalitatea iar mobila din paleti va avea o tenta luxurianta, de calitate superioara. 
In cazul in care paletii sunt mai vechi (mai gri sau chiar negri la culoare) sau lemnul este de o mai proasta calitate sau lemnul este de esenta moale: rasinoase (brad, pin, molid etc.), tei, plop s.a.m.d, va recomandam sa vopsiti paletii si toata lumea credem ca stie deja, cea mai indicata culoare pentru mobila din paleti este albul. Rezultatul cel mai spectaculos se poate obtine doar prin vopsirea paletilor in alb. Orice alta culoarea s-ar folosi, va recomandam sa o alegeti cu grija si cat mai catre deschis ca sa nu riscati sa obtineti in final un dezastru cu consecinte cum ar fi bani pierduti, timp pierdut si deziluzie.

Paleti sau europaleti pentru mobila?

Cu singuranta atunci cand intentional sa facem o mobila din paleti ne gandim si de fel de paleti anume sa o facem. 

In Romania se gasesc din abundenta paleti din doua categorii generale de paleti si nume: paleti simpli ( sau cum se mai numesc in nisa - "paleti non-eur") si europaleti. Din punctul nostru de vedere, cei mai recomandati pentru mobila din paleti ar fi europaletii intrucat:

  • sunt standardizati - deci au elementele care-i compun taiate la o precizie mai riguroasa.
  • sunt foarte robusti - cuiele care se folosesc in cazul europaletilor sunt  standardizate si de calitate superioara iar metoda de asamblare standardizata de asemenea le asigura o rezistenta mai mare in timp.
  • sunt de o calitate superioara paletilor non-eur
  • vor rezista mai mult timp

Nu va recomandam sa faceti mobila din paleti:

 foarte vechi (innegriti): indiferent de cat "suflet" si pricepere nu ati pune, mobila nu va arata la fel de bine cum ar putea arata daca ati face-o din paleti noi (sau mai noi) si la care ati pune aceeasi cantitate de suflet si pricepere. De asemenea paleti inegriti inseamna paleti foarte foarte vechi. Deci folosindu-i veti crea o mobila cu mai mult de jumatate de viata "expirata". De ce ati face asta?

- ce au scanduri de foarte proasta calitate: si in lumea paletilor exista paleti mai buni si paleti mai slabi. Alegeti unii cat mai buni si anume fara scanduri cu noduri, mucegai, daunatori sau gauri de daunatori sau fara scanduri debitate prost si anume: taiate in valuri, trapezoidal, pana (mai groase la un capat si mai subtiri la altul).

- ce au cuie iesite: atentie!, chiar daca le bateti voi la loc, o data ce cuiele au inceput sa iasa, cel mai probail aceste vor iesi din nou afara si paletul este bun casat si nu de facut mobila. In acest caz trebui sa tineti cont de asemenea ca un palet ce are cuie iesite poate fi descentrat si instabil si deci nesigur. Daca totusi va incapatanati sa faceti o mobila din astfel de paleti, va recomandat sa bateti alte cuie in paleti dupa care sa le scoateti pe cele care au inceput sa iasa. Aceasta este o solutie buna si nu prea intrucat de obicei in paleti se bat cuie striate sau inelate cu ajutorul unor ciocane pneumatice, cuie care ies cu mult mai greu din lemn decat cele lisa (netede) iar dvs. probabil veti bate niste cuie lise cu ciocanul manual. De asemenea ciocanul pneumatic cand bate cuiele, le si afunda 2-3 mm. in lemn, lucru imposibil cu ciocanul manual unde cuiele raman pe planul de suprafata a scandurii iar probabilitatea ca mai apoi sa agatati lucruri in acele cuie e mare. Cu alte cuvinte, un palet inchegat cu cuie striate e una, iar un palet "inatrit" de dvs. (sau hai sa zicem pe sleau "carpit" de dvs.) este altceva.

din plop: busteanul din plop este des utilizat in industria paletilor. Acest lemn este bun pentru a cara marfa insa nu-l recomandam de loc pentru mobila din paleti. Dupa cum stim, gasim mobila in magazine din aproape toate esentele de lemn insa niciodata nu gasim mobila din plop intrucat fiind o esenta de lemn de o calitate foarte slaba, puternic imbibata de apa, putin rezistenta in timp, care se onduleaza sau se indoaie usor, destul de elastica, si deci aceasta esenta nu se preteaza sub nici o forma pentru mobila, fie ea chiar si din paleti. Cum recunoasteti paletii din plop? Cel mai simplu prin miros, daca il cunoasteti sau vizual, de asemenea daca stiti cum arata plopul (atentie, plopul poate fi alb, galben sau chiar maro la culoare intrucat acesta se gaseste in zeci de specii: plop alb, tremurator, euramerican etc.). Intr-un final ca sa fiti siguri va puteti folosi de un motor de cautare pentru a gasi poze cu acest lemn, astfel ca sa puteti determina daca paletii sunt sau nu din plop.