Tratament termic lemn

Tratamentul termic presupune tratarea lemnului (sub forma bruta, semifinita sau finita) la temperaturi mai mari de 56 °C timp de mai mult de jumatate de ora. Tratamentul termic pentru lemn are ca si utilitate principala eliminarea daunatorilor din lemn. Conform unor norme tehnice din domeniu, durata in timp poate fi mai mare de jumatate de ora in functie de dimensiunea lemnului tratat, in functie de temperatura din incinta de uscare si in functie de esenta lemnului. Pe baza acestor trei paramentri se calculeaza timpul necesar cat marfa trebuie sa stea in uscator pana tratamentul termic este complet finalizat.

In genera, lemnul se trateaza termic in potriva daunatorilor din doua perspective: in functie de industrie (sau a normelor de securitate impuse in acea industrie) sau in functie de cerintele impuse de diferite tari sau regiuni in vama pentru tranzitul marfurilor ambalate pe paleti din lemn.  In anumite cazuri, daca daunatorii nu sunt eliminati din lemn, ei pot ajunge in marfa carata pe palet (spre exemplu) iar acest lucru este strict interzis in anumite industrii, sau, in alte cazuri, daca produsul din lemn ajunge in alte tari si nu este tratat termic impotriva daunatorilor, acesta poate ajunge in zone cu padure din acea tara si infesta acele paduri cu daunatorul din tara de provenienta. Deci cea de-a doua utilitate a tratamentului termic este evitarea raspandirii la nivel global a daunatorilor care afecteaza arborii.

Principalii beneficiari in ceea ce priveste tratamentul termic sunt clientii din industria alimentara si farmaceutica si respectiv firmele care fac exporturi pe paleti din lemn. Sunt cazuri in care, la cerere, aplicam tratament termic cherestelei de constructii pentru a-i conferi o mai mare rezistenta in timp. In cazul europaletilor de obicei tratamentul se impune de la sine.

Normele de tratament termic, modul si parametrii tehnici de tratare, sunt reglementate de standardul international IPPC - ISPM15. Firma noastra s-a autorizat pe acest standard cu codul RO-CS-026 HT DB.

Astfel, produsele tratate termic de catre noi, au aplicata o stampila la vedere pe minim doua laturi care atesta ca produsul a fost tratat termic conform ISPM15.

Stampila arsa tratament termic ISPM15 - IPPC 

De asemenea, impreuna cu documentele pentru marfa, emitem si un Certificat de tratament termic (in romana sau engleza) care dupa caz se prezinta beneficiarilor finali (cand/daca acestia cer), in vama, organelor de control etc..

Capacitatea noastra de tratament termic este de aproximativ 25.000 de paleti standard 800x1200 pe luna sau necesarul 30 de camioane (de 13.6 ml.) de marfa din lemn.

In pricipal, capacitatea de tratament termic se aloca produselor proprii si in secundard pentru inchiriere catre alte firme din domeniu.